Dedno pravo

Dedno pravo obsega pravne posle za časa življenja, s katerimi stranke želijo doseči učinke za čas smrti, pa tudi druga razmerja dednega prava. 

Zapuščina je zapustnikovo premoženje, ki je predmet dedovanja. Dediščina je zapustnikovo premoženje, ki ga v okviru dedovanja pridobi dedič po zapustniku.

Stranke navadno potrebujejo pojasnila glede zapletov v zvezi z potekom zapuščinskega postopka, pravnimi pojmi kot so nujni/zakoniti dediči, izločitev premoženja iz dediščin, oporočne naklonitve (kdo od dedičev naj deduje), sestavo oporoke, vprašanja glede najprimernejšega dedno-pravnega posla za konkreten primer : darilna pogodba, izročilna pogodba, pogodba o dosmrtnem preživljanju ali kateri  drug primeren pravni posel in podobna dedno-pravna vprašanja.

V zvezi z dedovanjem svetujem dedičem v zvezi z njihovimi pravicami po dednem pravu, pravicami v primeru oporoke ali pravicami v primeru zakonitega dedovanja. V primeru zakonitega dedovanja se namreč lahko postavi vprašanje tako dedne nevrednosti, kakor tudi vštevanja daril, omejitve dedičev za zapustnikove dolgove, ipd.

Pri oporočnem dedovanju je pomembno, da se volja zapustnika spoštuje, zaradi česar naj se deduje tako kot je zapovedal ali menil le-ta. V dvomu bo temu sledilo tudi sodišče, razen v kolikor bi šlo za določene omejitve v zvezi z prisilnimi predpisi, davki, vračilom socialne pomoči ali nujnim dednim deležem. 

V zvezi z dedovanjem nudim svojo strokovno pravno pomoč svetovanja uveljavljanja pravic v zvezi z dedovanjem premoženja in kako postopati v primeru neporavnanih dolgov zapustnika.

V kolikor imate pravni problem, vezan na dedovanje, me kontaktirajte.

 

Kontakt       Koristne povezave       Cenik       Splošni pogoji poslovanjaE: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   M: 041 386 514
Spletno reševanje sporov

Izdelava spletne strani